newspring.blogg.se

Filosofistudent vid Uppsala Universitet.

Nya världar kan öppna sig

Publicerad 2013-08-12 17:09:51 i Allmänt

Häromdagen lyssnade jag igenom, för typ fyrtionde gången, en spellista som jag gjorde för två och ett halvt år sedan när jag bodde ensam i Upplands-bro. När man lyssnar på något för typ fyrtionde gången så förväntar man sig kanske inte att man ska höra något nytt. Men det gjorde jag. Alla små detaljer lyftes fram på ett nytt sätt: jag kunde höra basen och andra låga instrument klart och tydligt, och ackompanjemanget gav nytt liv åt melodin. Det var fantastiskt. En uppenbarelse: jag älskar musik. Jag har aldrig tidigare sagt eller uttryckligen tänkt att jag älskar musik, men nu uttryckte jag de känslorna.
 
Jag tror att det är likadant med det mesta här i livet, att man inte greppar ett tings eller ett koncepts omfattning på första, femte eller tjugonde gången man ser det, eller vet allt om någon första, femte eller tjugonde gången man träffar dem. Några kurser på universitetet har tagit mig fem tentatillfällen att klara av. Men jag klarade dem. Ibland har jag känt att jag vill ge upp, men genom att övervinna de känslorna har jag klarat av alla hinder som stått framför mig. Och när det kommer till människor, ska man aldrig tro att man har någon "figured out" och tappa intresset för dem. Ge folk chansen att visa andra, nya sidor av sig själva. Visa nya sidor av dig själv för andra. Om man tror att man vet allt som finns att veta, har man sannolikt fel, men man skulle också ha ganska tråkigt. Det är vad jag tror!

En anekdot och ett par ord om feminism

Publicerad 2013-08-06 13:26:00 i Allmänt

För några år sedan fick jag höra från en nybliven väninna att jag är asexuell. Detta förbryllade mig, inte minst för att jag ser mig själv som en väldigt sexuell varelse. Jag förstod inte varför hon sade det, och kände mig nästan lite anklagad. Men jag tror att jag förstår nu. Det var för att jag behandlade henne som en vuxen och intelligent person, som en jämlik, och inte som en "kvinna". Jag värdesatte henne inte efter hennes kropp och utseende, utan efter hennes val och handlingar. Bad hon mig om hjälp med något, så hjälpte jag henne utan att vilja ha något tillbaka, eftersom vi var vänner. Detta var någonting så främmande för henne, att en man inte stöter på henne eller utvärderar hennes kropp, att det måste ha berott på min sexualitet.
 
Detta tycks vara många kvinnors verklighet; att ständigt bli utvärderade, förminskade, objektifierade och trakasserade, bara för att de råkar vara kvinnor. Något som knappast händer mig som man. En liberal grundtanke är att människors livsöden ska avgöras av deras egna val, och inte av godtyckliga faktorer som kön, hudfärg eller sexualitet. Det är för att motverka dessa godtyckliga faktorer som feminismen uppstod. I den offentliga debatten framställs feminismen ofta som mansfientlig (främst av män som behandlar kvinnor som objekt) och denna misstolkning tycks uppstå då debattörerna inte kan eller inte vill förstå vad det handlar om, eller kanske tar de inte sina debattmotståndare (främst kvinnor) på allvar.

Jag anser att kvinnor har rätt att existera för sin egen skull, och inte för männen runtom dem. Därför behandlar jag dem med respekt. Så jag visste det inte då, men nu vet jag: jag är inte asexuell jag är feminist.

Om

Min profilbild

Jim Hansen

Filosofistudent vid Uppsala Universitet. Bloggar (så småningom) om livet, universum, och allt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela